Køkkener    |   Bad    |   Garderobe    |   Bordplader    |   Produkter    |   Service    |   Om os    |   
   Køkkenhjælp    |   Opmåling Bordpl    |   Vedligeholdelse    |   Tegninger    |   
Service
       04 - Rense/opvaskeplads
      
Der skal være god plads på begge sider af vasken, dels af hensyn til hygiejnen ved rensning af grønsager, fjerkræ osv., dels for at give tilstrækkelig frastillingsplads ved opvask. Nødvendig bordplads modsat tilberedningspladsen: Mindst 60 cm.
Alt det daglige service og bestik bør kunne opbevares i skabe og skuffer ved opvaskepladsen/opvaskemaskinen. Desuden er det praktisk også at have plads til grønsagsgryder, sigter og andre redskaber, der bruges ved vasken.

Vasken skal - i hvert fald på den ene led - måle mindst 45 cm indvendig, og den bør ikke være for dyb. Af hensyn til arbejdsstillingen anbringes vasken så langt fremme mod bordets forkant som muligt.

Vasken bør være planmonteret, underlimet eller på anden måde monteret, så der ikke er kanter, der samler snavs. Vandlås og afløbsrør monteres så langt tilbage som muligt, så de ikke optager mere plads i underskabet end nødvendigt.

Det er praktisk med en dobbeltvask, fx når flere personer arbejder sammen i køkkenet. Den mindste vask (udslagsvasken) skal vende mod tilberedningspladsen. I et lille køkken med begrænset bordplads kan det dog være nødvendigt at nøjes med én vask.


SORTERING AF AFFALD
Det bliver mere og mere almindeligt i de enkelte kommuner, at madaffald skal sorteres fra til kompost, så det vil under alle omstændigheder være en god idé at tage højde for det ved indretningen af det nye køkken.
De fleste køkkenfirmaer har specielle affaldssystemer med to eller flere beholdere. De største systemer kan ikke være i skabet under vasken, men optager et særskilt underskab. Hvis det kniber med skabsplads, er det bedre at nøjes med et affaldssystem med to beholdere til kompostaffald og almindeligt køkkenaffald. Det øvrige sorterede affald (papir, glas osv.) kan opbevares andre steder i boligen.

Den enkelte affaldsbeholder må ikke være for lille, og det skal være nemt at komme til at fylde affaldet i. Beholdere til det "våde" affald (kompostaffald og andet køkkenaffald) bør sidde så højt som muligt for at undgå dryp på gulvet.


OPVASKEMASKINE
På grund af tilslutningen til vand og afløb vil det som regel være praktisk at anbringe opvaskemaskinen i nærheden af vasken. Den bør dog ikke placeres under tilberedningspladsen, hvor den kan være i vejen for arbejdet.
Selv om der ikke anskaffes en opvaskemaskine fra starten, vil det være en god idé at sætte plads af til den (fx et 60 cm underskab, som senere kan fjernes), og gøre vand- og afløbsinstallationerne klar.

Hvis der er plads i køkkenet, kan opvaskemaskinen hæves ca. 30 cm over gulvet på en ekstra sokkel eller i et højskab. Det gør det nemmere at betjene maskinen og giver en bedre arbejdsstilling.

  Tilbage    
Dybvad Køkkener   -   Parkvej 1   -   9352 Dybvad   -  

Tlf: 98864257   -   Email: kontakt@dybvad-kokkener.dk